Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Houbománie vítězí

Houbománie vítězí

15.8.2018 - AndreaP.

Houbařská sezóna ještě stále trvá. Snad každý houbař si přijde na své. Stačí vzít košík a jít téměř kamkoliv do lesa. Náruživí houbaři vyrážejí i přes suché období na lov. Moje maminka je houbománií posedlá. Neváhá jezdit na houby poměrně daleko, vstávat ráno poměrně brzy a vyrážet do lesa.

Miluju vůni lesa a lesních hub. Dodají jídlům fantastickou příchuť a procházka v lese dodá bezva náladu. Baví mě maminčiny úlovky zpracovávat. Když je nejhůř, stačí vyběhnout na naši krásnou zahradu. Letos nám vyrostly dvě pýchavky: jedna veliká převeliká a ještě jedna její menší sestra. Pokud máte možnost tuto houbu sebrat, rozhodně neváhejte a udělejte si z ní skvělé řízky. Obalujte úplně stejně jako v následujícím receptu.

KLASIKA:

  • Houbové řízky
  • větší houby, vejce, mléko, hladká mouka, strouhanka, tuk, sůl

    Houby nakrájíme na plátky. Z vejce, mouky a mléka uděláme těstíčko. Houby obalujeme v těstíčku a poté v mouce. Smažíme na tuku do zlatova. Hotové řízky si před jídlem posolíme. Měla by k nim být příloha, ale my je jíme jen tak s chlebem a rajčátkem.

    ZAVAŘOVÁNÍ:

  • Super dobré houby
  • tvrdé houby, bobkový list, nové koření, pepř celý, sůl, cibule, hořčičné semínko

    Nálev na okurky dle naší mamky (viz.článek Okurková sezóna)

    Houby nakrájíme na kousky, vaříme v osolené vodě s kořením 5 minut. Po uvaření houby řádně propláchneme. Do skleniček dáme na dno hořčičné semínko, plátek cibule. Zvolna sypeme houby. Zalijeme nálevem a sterilujeme na 80 stupních Celsia 20 minut.

    Jedná se o velmi starý recept. Když jsem byla malá, zavářely jsme s babičkou takto malé houbičky celé. Měli jsme tetičku vášnivou houbařku. Vždycky nám přivezla spoustu krásných malých houbiček jako stvořených k zavaření.

    Houby můžeme použít do pomazánek, salátů, na ozdobu chlebíčků i jednohubek.

    ZAVAŘOVÁNÍ PODRUHÉ:

  • Houbový salát
  • tvrdé houby, sůl, papriky, cibule, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, pepř celý, nálev na okurky podle naší mamky ( viz. článek Okurková sezóna)

    Houby nakrájené na kousky uvaříme 5 minut v osolené vodě s kořením. Do skleniček dáme na dno hořčičné semínko, vrstvu cibule, vrstvu hub, vrstvu paprik. Takto plníme skleničku cca 2 cm. Zalijeme nálevem, aby byl obsah potopený. Sterilujeme na 80 stupních Celsia 20 minut.

    POHOŠTĚNÍ:

  • Salátové jednohubky
  • houbový salát, měkký salám, majonéza, pepř, sůl

    Houbový salát zcedíme, umeleme na masovém strojku, poté umeleme měkký salám. Spojíme majonézou a dochutíme pepřem a solí. Mažeme na chlebíčky nebo jednohubky. Zdobíme sterilovanou červenou paprikou.

    RYCHLOVKA:

  • Houbová pomazánka
  • zavařované houby, majolka, sůl, pepř mletý

    Na masovém mlýnku umeleme houby, přidáme majolku, sůl a pepř. Mažeme na jednohubky a zdobíme malou zavařenou houbičkou.

    Obměna: Existuje spousta variant této pomazánky. Můžeme do ní např. přidat vařené strouhané vejce, zavařené sladkokyselé papriky.

    CHUŤOVKA:

  • Houbové škvarky
  • Tuhle mňamku doma připravujeme z houby, které u nás říkáme růžovka, jinde ji nazývají masák. Dáváme si jí s mamkou jako zlatý hřeb houbové hostiny. Pozor, škvařečky jsou výborné, ale poněkud syté. Často po nich musíme relaxovat a čekat, až nám trošku slehnou v žaludku.

    růžovky, sádlo, kmín

    Růžovky nakrájíme na kousky, přidáme trošku kmínu, na sádle zvolna smažíme do hněda a křupava. Pak škvarečky osolíme a papáme s čerstvým chlebem.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty