Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Zapékané brambory a dvojí chuť v jednom pekáči

Zapékané brambory a dvojí chuť v jednom pekáči

10.4.2024 - AndreaP.

Bez brambor by se česká kuchyně téměř neobešla. Je to základní potravina, po které sáhneme velmi často, neb se dá připravit doslova na stovky způsobů. Mezi velmi oblíbený pak patří ten, kdy brambory zapékáme v troubě. A právě takový recept, velmi jednoduchý na přípravu i suroviny, vám přinášíme.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 8 velikých bramborZa
  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce soli
  • 4 střední rajčata
  • 1 malá cibule
  • 1/2 svazku čerstvého tymiánu nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 75 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • 3 naťové cibulky
  • 50 g tence krájené anglické slaniny
  • 125 sýra gouda

 

Brambory omyjeme, osušíme a přepůlíme. Pečící plech potřeme olejem a posypeme solí. Brambory poskládáme na plech řezem dolů a pečeme je v dobře předehřáté troubě asi 20-25 minut.

Mezitím opláchneme rajčata. Očistíme je, rozčtvrtíme a odstraníme zrníčka. Dužinu pokrájíme na kositčky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Opereme čerstvý tymián a ze snítek stáhneme lístky. Smícháme rajčata, cibuli, tymián, tvaroh a žloutek.

Očistíme a omyjeme naťové cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Plátky slaniny přepůlíme, sýr nakrájíme na slabé plátky.

Na polovinu pečených brambor dáme tvarohový krém, druhou polovinu obložíme naťovými cibulkami, sýrem a slaninou.

Pak všechny brambory při stejné teplotě ještě asi 10 minut zapečeme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz