Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Kamila Moučková převzala Cenu Arnošta Lustiga za rok 2012

Kamila Moučková převzala Cenu Arnošta Lustiga za rok 2012

12.4.2013 - redakce Babinet.cz

Legendární česká televizní a rozhlasová hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková v pátek 12. dubna ve 12 hodin převzala v rezidenci primátora Cenu Arnošta Lustiga za rok 2012. Slavnostní ceremoniál pod záštitou primátora hl. m. Prahy se odehrál v důstojné atmosféře odpovídající prestiži a významu. Kamila Moučková se stala historicky druhou laureátkou Ceny Arnošta Lustiga. Patnáctičlenná porota – Výbor Ceny Arnošta Lustiga – složená z předních postav české kultury, politiky a vědy, v jejímž čele stanul lékař a profesor Jan Pirk, ji vybrala na základě hodnot Odvaha a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost. „Proč mluvit o prožitku naší generace? Kvůli dnešku! Tohle všechno by měli ti mladí vědět. To jsou ty novodobé dějiny tohoto národa. Nic není zadarmo! A je třeba, aby si uvědomili, že to, že dnes žijí jako svobodní lidé ve svobodné demokratické zemi, také není zadarmo. Jsem nesmírně ráda, že to tak je, z celého srdce jim to přeji, ale pro Boha, ať si to ohlídají – je to na nich!“ reagovala Kamila Moučková.

Kamila Moučková se narodila v roce 1928 v Jihlavě do rodiny zapáleného komunisty, šéfredaktora Rudého práva Viléma Nového, který významně figuroval v soudním procesu rodiny Jana Palacha, poté co ho křivě nařkl z polití tzv. „studeným ohněm“. Začínala v divadle a v rozhlase, v roce 1957 byla u vzniku Televizních novin, ovšem poté, co jako první v srpnu 1968 z  obrazovky ohlásila invazi vojsk Varšavské smlouvy a dodávala divákům tehdejší Československé televize nejen potřebné informace, ale zejména morální oporu v nejistých chvílích, její úspěšná kariéra rázem skončila. Po vyhazovu z televize až do Listopadu 1989 mohla pracovat pouze jako uklízečka, servírka či prodavačka. Po celou dobu se aktivně angažovala v disentu, je signatářkou Charty 77.

Cenu Arnošta Lustiga Kamila Moučková převzala z rukou profesora Jana Pirka a Miroslavy Němcové. Premiér Petr Nečas se jako předseda Čestného výboru Ceny Arnošta Lustiga při této příležitosti vyjádřil: „Přeji Výboru Ceny Arnošta Lustiga i v příštích letech stejně šťastnou ruku při volbě laureátů jako v prvních dvou ročnících. Můžeme oprávněně říct - je to tradice, která zde chyběla.“ Ocenění této obdivuhodné ženy přivítal také primátor Bohuslav Svoboda slovy: „Jsem opravdu poctěn, že mohu při této mimořádné příležitosti pogratulovat právě této výjimečné dámě.“

Laureátka získala vedle finanční odměny s Cenou spojené také roční zapůjčení osobního automobilu od generálního partnera, společnosti Škoda Auto. Součástí ceremoniálu bylo proto symbolické předání klíčků a makety vozu členem představenstva společnosti Ing. Bohdanem Wojnarem.

Cenu založila v roce 2012 Česko-izraelská smíšená obchodní komora v rámci podpory odkazu Arnošta Lustiga, spisovatele světového formátu, významného představitele českého společenského života a dlouholetého čestného člena Komory. Hlavním smyslem udělování Ceny Arnošta Lustiga je propagovat výše uvedené hodnoty – Odvahu a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost ve všech rovinách a oblastech života české společnosti. Každý rok je jmenován exkluzivní Čestný výbor Ceny Arnošta Lustiga, který zaštiťuje Cenu po společenské i materiální stránce.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz