Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  AUDIO: Za výborným pivem do Rychnova nad Kněžnou a skvělými trubičkami k Hovorkům do Hořic

AUDIO: Za výborným pivem do Rychnova nad Kněžnou a skvělými trubičkami k Hovorkům do Hořic

28.10.2013 - redakce Babinet.cz

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku „Regionální potravina“ po období čtyř let na obale výrobku. Za své čtyřleté působení ocenilo toto označení 373 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. A jaké výrobky mají šanci jej získat? Jsou to takové, které splní normu podílu minimálně 70 % regionálních surovin, které byly vyrobené v daném kraji. Dále se oceňuje i vztah výrobku k regionu, kvalita, senzorické vlastnosti či způsoby výroby. Značka by měla pomoci výrobcům jasně určit rozdíl v kvalitě výrobků oproti konkurenci a zvýšit jejich prestiž. Zároveň se jedná i o ocenění jejich práce.

Jedněmi z výrobců, kteří si letos zasloužili právo umístit značku na své výrobky, se stali Městský podorlický pivovar a sodovkárna a Hovorkovy hořické trubičky.

Městský podorlický pivovar

Pivo se zde v Rychnově nad Kněžnou vaří již sto let. Nynější majitel pivovaru Jan Mikš úspěšně navazuje na tradici rodiny Mikšů. Krom kvalitního rychnovského piva se zde však vyrábí i nealkoholické nápoje (v rámci jednoho provozu; jako jediný v ČR), provozuje pěstitelská moštárna, pěstitelská palírna a lihovar. 
Kvalitní a poctivá práce vynesla pivovaru označení „Regionální potravina“ za jejich Rychnovský Kaštan 11° a v kategorii nealkoholických nápojů zvítězil Jablečný a Hruškový 100 % mošt. Všechny výrobky jsou nefiltrované a připravované z čistých pivovarských surovin, bez konzervačních či stabilizačních látek.

AUDIO: Městský pivovar, sodovkárnu, moštárnu a palírnu jsme navštívili v Rychnově nad Kněžnou. Pivo v Podorlickém pivovaru zde vaří již 100 let. Místním velmi chutná nefiltrované pivo a čepuje ho sládek Vladimír Flégl se svou ženou Ludmilou. Co jsme ještě zjistili? Poslechněte si.

 

Hovorkovy hořické trubičky

Známé hořické trubičky, vyráběné pouze v rámci rodiny, jsou dalším produktem, který získal označení „Regionální potravina“. Hovorkovy drží řemeslo již ve čtvrté generaci a i dnes v době moderních technologií, jsou všechny výrobky vyráběny ručně. Pravá hořická trubička je dutá, ničím dále neupravovaná a neplněná. Jedna a půlka druhé oplatky se namažou máslem a posypou směsí cukru, čokolády a medu. Nakonec se oplatky stočí do trubičky. Pan Hovorka trubičky prodává přímo ze své výrobny – rodinného domku v Hořicích. Dodávány jsou například do Hradce Králové, Pardubic, Jaroměři, či Lázní Bělohrad.

AUDIO: Hovorkovy hořické trubičky vyplněné sypáním a stočené do trubiček, je dnes řemeslo Milana Hovorky z Hořic. Jde o rodinné dědictví již od 19.století. K historii nás zavede Stanislav Hovorka, protože výroba se zde drží již ve čtvrté generaci. Poslechněte si.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz