Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Bezlepkový chléb a housky

Bezlepkový chléb a housky

3.7.2014 - AndreaP.

Dnes budeme pokračovat v sérii dietních receptů, přičemž v první fázi jsem se zaměřila na celiaky. Po uvedení receptu na bezlepkový malinový koláč dnes přichází na řadu recepty uživatelky Babinetu na bezlepkový chléb a  bezlepkové housky, aneb pečivo pro celiaky. Naše diskuze skrývají velké množství receptů, a je škoda, aby jen tak zapadly v historii, a proto jsme se rozhodli některé z nich připomenout. Jdeme na to.

 

Bezlepkový chléb

  • 400 - 500 ml vlažné vody
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa
  • koření na chleba


Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, přidáme lžičku soli, cukru a lžičku octa nebo citronové štávy. Těsto okořeníme drceným kmínem, můžeme také přidat sezamová semínka, nebo slunečnicová semínka. Přisypeme bezlepkovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Nejlépe elektrickým hnětačem. Nakonec vmícháme lžíci oleje. Hned vložíme do tukem vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a necháme na teple 30 až 40 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě 40 až 50 minut při 220 stupních celsia.

Tipy: smíchejte různé druhy mouky (Mantler, Promix- T, pohankovou, kukuřičnou, rýžovou atd.), použijte 1/2 množství vody a 1/2 mléka nebo jogurtu, do těsta přidejte hrst rýžových burisonů, lžíci nastrouhaného tvrdého sýru, semínka slunečníce, sezamu, dýně nebo ořechy.

 

Bezlepkové housky

  • 300 g mouky Mantler
  • 140 ml vody
  • 140 ml mléka
  • 1 čajová lžička sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 15 g másla
  • 1 lžíce sušeného mléka
  • 1 lžička soli


Do vlažného mléka a vody přidáme cukr a sušené droždí. Počkáme chvíli až droždí vzkypí a přidáváme postupně sušené mléko, sůl, máslo a postupně vmícháme bezlepkovou mouku Mantler. Připravíme si formu na "mufinky". Lžící, kterou namáčíme ve vlažné vodě,  rozdělíme těsto do formiček. Necháme dobře vykynout a pečeme v troutě vyhřáté na 220 °C.

Náš tip: Připravte dvě dávky těsta a upečte jej ve formě na biskupský chlebíček. Po nakrájení dostanete velmi chutnou veku, kterou můžete použít na obložené chlebíčky.

 

fotografie http://www.freeimages.com

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz