Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Kapr po staročesku

Kapr po staročesku

14.12.2014 - AndreaP.

Štětrovečerní večeře, tak to je pro mnohé ryba, především kapr. A to kapr smažený s bramborovým salátem. Příprava kapra však může být i naprosto odlišná, a pro nás v dnešní době už možná netypická. Přesto ale pojďme zkusit staročeský recept na úpravu kapra. Nedejme se odradit množstvím použitých surovin, ve velké míře se jedná jen o koření a typické a lehce dostupné věci a samotný postup přípravy je velmi snadný. Výsledná chuť pak nečekaná.

Potřebujeme

  • 1 kg kapra
  • 1 celer
  • mrkev
  • petržel
  • velká cibule
  • 10 zrnek pepře
  • 10 zrnek nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • trocha zázvoru a tymiánu
  • několik vlašských ořechů a 10 velkých sušených švestek
  • 1 l piva
  • 1 l vody
  • 1/4 l octa
  • cukr
  • povidla nebo sirup
  • perník
  • hrst rozinek a hrst mandlí
  • 1 lžička citronové kůry

 

Celer, mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na kolečka. Přidáme zrnka pepře, nového koření, hřebíčky a bobkové listy, trochu zázvoru a tymiánu, několik vlašských ořechů a švestky. Vše zalijeme pivem, vodou, octem a vaříme, až zelenina změkne. Scedíme a do scezené omáčky vložíme nasoleného kapra, nakrájeného na kusy a necháme uvařit doměkka. Rybu vyndáme na mísu, do omáčky přidáme trochu cukru, sirup (nebo povidla) a zahustíme strouhaným perníkem. Hotovou omáčku procedíme na rybu a přidáme hrst rozinek a hrst sladkých mandlí, nakrájených na nudličky a lžičku nasekané citrónové kůry. Podáváme s knedlíkem nebo s těstovinami.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz