Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  TAPAS: Albóndigas (masové kuličky)

TAPAS: Albóndigas (masové kuličky)

28.12.2015 - AndreaP.

Jestliže v minulém článku naší silvestrovské jízdy jsem uváděla, že recept je pro začátečníky (ano ano, řeč je o slaném štrůdlu), o tomto se dá říct vlastně to samé. Ač se to na první pohled asi nezdá, ve výsledku je recept také velmi jednoduchý, zvládne ho i ten, kdo má byť jen základní znalosti vaření, i když tady je třeba přece jen trošku více práce a masové kuličky budou ozdobou silvestrovského stolu. Nejdříve ale pár slov úvodem ...

Tapas, drobnosti tolik typické pro španělskou kuchyni si bezesporu zaslouží i naši pozornost. Například masové kuličky Albóndigas disponují řadou variant.  Můžete je uplácat z mletého masa hovězího, vepřového nebo skopového a podávat k nim omáčku převážně rajčatovou, mátovou, česnekovou a nebo jakou si vymyslíte. Původ tapas je zcela prozaický. Šlo o kousky chleba, které se máčely ve víně a sloužily jako dopolední svačinka. Kouskem chleba se zároveň zakrývala sklenička vína, aby víno nezvětralo - ale spíše údajně kousky chleba zabraňovaly vstupu mouchám. Ať už šlo o mouchy nebo o kvalitu vína název tapas je jasný, v překladu totiž znamená pokličky či víka.

Dnes jsou tapas mnohem rafinovanější a rozmanitější. Podávají se před jídlem, jako jednohubky, ale také během celého dne a hlavně večer, především ke sklence vína. Tenké plátky sušené horské šunky (jamón serrano), olivy, kousky sýra, nejrůznější druhy klobásek a jiných uzenin, rybičky v oleji, v kyselém nálevu, smažené, hlemýždi, kalamary a další plody moře, zkrátka vše co je možné napíchnout na párátko.

Z následujícího rozpisu vyrobíte 45 kuliček velikosti vlašského ořechu.

 

ALBÓNDIGAS /Masové kuličky v rajské omáčce/

  • 500 g mletého hovězího masa, 1 cibule nasekaná najemno, 1/2 hrníčku jemné strouhanky, sůl, špetka muškátového ořísku, 3 lžíce sekané petrželové natě, olivový olej
  • Omáčka: 1 plechovka drcených rajčat (podíl pevného obsahu 240 g), 4 až 5 stroužků česneku, 2 zelené papriky nebo 1 červená kapie, sušené oregano, 0,5 dl smetany ke šlehání (19% tuku), 2 lžíce rajčatového pyré

 

Z masa, cibule, strouhanky, špetky soli a muškátového oříšku a sekané petrželky vypracujte hmotu (neměla by se lepit ke stěnám mísy) a vytvarujte z ní kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na teflonové pánvi na rozpáleném olivovém oleji kuličky osmahněte ze všech stran dohněda (ve středně velké pánvi budete muset kuličky osmažit na dvakrát, všechny se do pánve jen stěží vejdou). Hotové kuličky vyjměte z pánve a uchovejte teplé.

Do pánve dejte podusit na nudličky nasekanou papriku. Až paprika změkne, přidejte drcená rajčata, prolisovaný česnek, oregano, sůl a smetanu. Promíchejte a zahřejte. Do omáčky přidejte masové kuličky a nechejte 5 až 10 minut prohřát.

Podávejte teplé.

Další díly silvestrovské jízdy :

 

(reedice)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz