Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Jak si doma snadno a rychle připravit barevné zeleninové lečo? Tipy, jak pokrm ještě více oživit!

Jak si doma snadno a rychle připravit barevné zeleninové lečo? Tipy, jak pokrm ještě více oživit!

4.3.2024 - AndreaP.

Lečo je tradiční pokrm střední Evropy, který vyniká svou jednoduchostí, zdravými surovinami a výraznou chutí. Zjednodušeně se dá říct, že tento barevný zeleninový pokrm je ideální pro letní měsíce, kdy je dostatek čerstvé zeleniny.  V dnešní době, kdy je zelenina k dostání celoročně, ale není problém si jej připravit v průběhu celého roku. Připravuje se z rajčat, paprik, cibule a dalších zeleninových přísad, které jsou pomalu duseny do měkkosti. Na závěr pochopitelně příjdou na řadu vejce. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se může lišit použitými kořením a zeleninou, ale vždy vede k lahodnému a sytému jídlu.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 200 g suchého salámu
  • 4 nožičky párků
  • chléb
  • 4 papriky
  • 4-5 středních rajčat
  • 100 g sádla nebo jiného tuku
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • pepř

 

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme ji na rozpáleném sádle.

Salám a párky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je k cibuli.

Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dusíme ji téměř do měkka.

Rajčata nakrájíme na kousky a přidáme je do směsi. Vše osolíme a opepříme a dál dusíme.

V závěru do leča přidáváme vejce, které pečlivě rozmícháme a chvilku podusíme.

Podáváme s chlebem.

 

Máte chuť si nějak lečo vylepšit? Zde jsou tipy, jak oživit klasický recept:

Přidejte uzené tofu nebo tempeh:

Pro vegetariánskou verzi leča, která má chuť podobnou uzenému masu, zkuste přidat uzené tofu nebo tempeh nakrájené na kostičky.

Zkuste různé druhy paprik:

Místo klasických zelených nebo červených paprik zkuste použít žluté, oranžové nebo dokonce fialové papriky pro pestřejší barvu a chuť.

Přidání chilli:

Pro pikantnější verzi přidejte do leča čerstvé nebo sušené chilli papričky.

Kuřecí nebo klobásy:

Pro masožravce můžete přidat kuřecí prsa nebo klobásy nakrájené na kolečka.

Houby:

Houby jsou skvělým doplňkem k leču, přidají vůni a chuť.

Bylinky a koření:

Experimentujte s různými bylinkami a kořením, jako je tymián, rozmarýn, majoránka nebo koriandr.

Sýr:

Před podáváním posypte lečo nastrouhaným sýrem, jako je mozzarella nebo feta, který se krásně rozpustí a dodá jídlu krémovost.

Podávejte s rýží nebo těstovinami:

Lečo můžete podávat jako hlavní chod s rýží nebo těstovinami, což vytvoří bohatší a vydatnější pokrm.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz