Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Léčivá moc jarních kopřiv. Kopřivové rizoto a jeho přínosy pro zdraví

Léčivá moc jarních kopřiv. Kopřivové rizoto a jeho přínosy pro zdraví

6.3.2024 - AndreaP.

Rizoto s mladými jarními kopřivami  je skvělým způsobem, jak si vychutnat jarní chutě a zároveň využít jednu z nejzdravějších bylinek, které můžeme najít přímo v naší přírodě. Mladé jarní kopřivy jsou totiž skutečným pokladem pro naše zdraví. Tyto zelené listy jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů, které jsou pro náš organismus nezbytné. Kopřivy obsahují vysoké množství železa, které je důležité pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie. Dále jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém, a na vitamín K, který je klíčový pro srážlivost krve.

(fotografie: Freepik)

Kromě toho, že kopřivy posilují imunitu, mají také protizánětlivé účinky a jsou uznávány pro svou schopnost detoxikovat tělo. Pomáhají čistit krev a podporují zdraví ledvin a močových cest. Kopřivy jsou také známé svým příznivým vlivem na kůži, pomáhají léčit ekzémy a zlepšují pružnost pokožky. Jejich mladé listy jsou ideální pro jarní detoxikační kúry, protože pomáhají tělu zbavit se nahromaděných toxinů po zimě. Kopřivový čaj je například vynikajícím způsobem, jak využít léčivé účinky kopřiv, a to nejen na jaře, ale po celý rok.

Takže příště, když uvidíte kopřivy, nevnímejte je jen jako nepříjemný plevel, ale spíše přírodní zdroj zdraví, který může vašemu tělu prospět.

A jak už bylo výše naznačeno, my si z této přírodní pokladnice dnes uvaříme rizoto. Je ideální pro lehký oběd nebo večeři a jeho příprava je jednoduchá a rychlá. 

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 200 g mladých kopřiv
  • 250 g rýře
  • 60 g másla
  • 1 šalotka
  • 1 sklenička šampnaňského
  • 3 naběračky horkého zeleninového vývaru
  • hrst nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • pepř

 

Do velkého hrnce nalijte vodu, dejte jí vařit.  Jakmile voda začne vřít, vhoďte do ní očištěné kopřivy. Nechte pět minut spařit a sceďte. 

V pánvi s vysokým okrajem rozpusťte 30 g másla a zpěňte na něm nadrobno nasekanou šalotku. Přidejte řádně propláchnutou rýži a promíchejte jí s tukem, ať se každé jednotlivé zrnko obalí. 

Teď příjdou na řadu kopřivy, které nasekejte na menší kousky. Směs zamíchejte, podlijte šampaňským a sběračkou vývaru. Míchejte, dokud rýže nenabyde na objemu, poté znovu podlijte. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechen vývar. 

Na závěr rizoto osolte, opepřete, zamíchejte do něj zbytek másla a nastrouhaný parmezán. 

Ihned podávejte.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz