Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Vegetariánská musaka s čočkou. Řecká klasika tentokráte bez masa

Vegetariánská musaka s čočkou. Řecká klasika tentokráte bez masa

6.3.2024 - AndreaP.

Zeleninová musaka je lahodný pokrm, který spojuje chuťovou pestrost, barevnost  a zdravou výživu. Tato vegetariánská varianta klasické musaky nabízí skvělou alternativu pro ty, kteří masu příliš neholdují. Připravte se na výlet do řecké kuchyně, kde se setkáte s lilkem, rajčaty, čočkou a dalšími lahůdkami. V tomto článku se dozvíte, jak připravit tuto chutnou zeleninovou musaku a co všechno budete potřebovat. Ať už ji servírujete jako hlavní jídlo nebo přílohu, určitě si pochutnáte!

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 450 g lilku
  • 110 g čočky
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1 nakrájená cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 220 g žampionů nakrájených na plátky
  • 400 g propláchnuté a okapané cizrny
  • 400 g nakrájených konzervovaných rajčat
  • 30 ml rajského protlaku
  • 10 ml směsi provensálských bylinek
  • 300 ml bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 50 g strouhaného zralého čedaru
  • sůl
  • čerstvý mletý pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

 

Lilek posolíme a dáme do cedníku. Nejméně na 30 minut ho zakryjeme a zatěžkáme, aby pustil hořkou šťávu.

Mezitím dáme do hrnce čočku, vývar a bobkový list a přivedeme do varu. Na mírném ohni vaříme pod pokličkou 20 minut, dokud nezměkne. Pak ji scedíme a dáme do vyhřáté trouby, aby nevychladla.

Na pánvi rozpálíme 15 ml oleje a za stálého míchání 5 minut smažíme cibuli a česnek. Přidáme čočku, cizrnu, žampiony, rajčata, rajský protlak, bylinky a 45 ml vody. Směs přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 10 minut na mírném ohni.

Předehřejeme troubu na 180şC, lilek opláchneme a necháme okapat a oschnout.

V pánvi rozpálíme zbytek oleje a postupně na něm 3 - 4 minuty smažíme z obou stran dohněda plátky lilku. Směs s čočkou osolíme a opepříme.

Plátky osmaženého lilku vložíme na dno velkého a mělkého pekáče a na ně dáme vařenou zeleninu. Stejným způsobem pokládáme další vrstvy, dokud zbývá lilek a vařená zelenina.

Rozšleháme jogurt, vejce, sůl, pepř a musaku zalijeme. Bohatě ji posypeme čedarem a pečeme 45 minut, dokud horní vrstva nezezlátne a nezačne se nafukovat.

Pokrm ozdobíme petrželkou a ihned podáváme. 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

lenahalminton
7.3.2024 08:57

That's great! They're exactly what I'm looking for! Thank you for sharing these wonderful and rewarding things with me and all of you! Have a good time with your family and [url=https://wordleunlimited.one]wordle unlimited[/url] online.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz