Nikdo si nejspíš neumí předsatvit kuchyň bez varné desky. Jakou ale v široké nabídce vybrat? Vsaďte na indukci, svou rychlostí předčí i plyn, či rychlovarnou konvici a úsporou to sklokeramické elektrické desce také klidně natře. Navíc se dnes nemusíte omezovat na tradiční tvar a velikostí či umístěním desky můžete krásně měnit ráz vaší kuchyně.
Nabídka tvarů a velikostí desek je dnes velmi široká. Velmi oblíbenou se stává například se třemi plotnami s šířkou 77 cm. „Narůstající obliba je dána tím, že většina lidí stejně nepoužívá čtyři plotny najednou a zde má ke všem plotnám stejně jednoduchý přístup. Řada lidí také volí tuto desku, aby ji umístila do zadní části kuchyňské linky a nemuseli se obávat, že na ni dosáhnou malé děti, vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool.
Častým argumentem, proč dát přednost plynové desce je, že reaguje okamžitě. V tomto ohledu je na tom indukce ale ještě lépe. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody ohřáté na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm. Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.
Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut.
Srovnání jednotlivých typů desek
Druh desky Indukční Sklokeramická Plynová
energetická efektivnost 60% 90% 50%
doba vaření (2 litry vody) 5 minut 8 minut 9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut 25 minut 14 minut
Indukční vaření - správná volba do vaší kuchyně
Další z magazínu
-
Zařizujeme se ve stylu Provence. Francouzský nádech, který vás okouzlí
Ocitli jste se už někdy v domácnosti, penzionu, či restauraci, která dýchala provensálským stylem?...
-
Kdy dát dítěti vlastní klíče od bytu či domu? Nejde o jednoduché rozhodnutí
To je otázka, kterou si dříve či později položí každý rodič. Nejde o jednoduché rozhodnutí, protože...
-
Psychologie interiérových barev: Jak kombinovat jednotlivé odstíny, aby nám byly ku prospěchu
Máte stále špatnou náladu, cítíte se unavení či podráždění, nebo naopak nemůžete...
-
Jiřiny: kouzelné až do podzimu. Kdy je přesně sázet?
Okouzlující krása jiřin a jejich široká škála barev vnesou do každé zahrady kouzlo. S...
Nejčtenější články
- Tajemný hrad Svojanov: Prokletí žen jménem Kateřina a další paranormální jevy
- Chování žen, které muže odrazuje nejen při seznámení, ale i ve vztahu
- Móda na blížící se jaro pro ženy. Volte jednoduché trendy oblečení, říká módní stylistka
- Společné soužití s mými rodiči mi ničí manželství. Asi je to sobecké, ale lituji, že jsem je k sobě vzala, píše Iva
- Basic bílé tričko pětkrát jinak: Jak ho nosit od pondělí do pátku
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)