Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací

Připravte se na jaro včas. Velikonoční pečeně na rozmarýnu. Tradiční chuť po řadu generací

5.3.2024 - AndreaP.

Nezadržitelně se k nám blíží! Velikonoce jsou časem nových začátků, jarního probuzení a rodinných tradic. A co by to bylo za svátky bez lahodného jídla, které spojuje rodinu u jednoho stolu? Představujeme vám recept na velikonoční pečeni na rozmarýnu, který je nejen symbolem jara, ale také poctou tradičním chutím, které se generace předávají z pokolení na pokolení. Tato pečeně, nesmírně jednoduchá na přípravu, je plná aroma rozmarýnu a přinese na váš stůl kousek jarního slunce a radosti.

 (fotografie: Freepik)

Potřebujeme:                              

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 1 l zeleninového bujonu
  • 1 svazek čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • šalotka

 

Maso nejprve řádně odblaníme, očistíme, omyjeme a osušíme.

Část svazku rozmarýnu (zhruba 2 větvičky) nasekáme nadrobno. Poté mícháme se lžičkou soli, pepře a dvěma lžícemi olivového oleje. Touto směsí připravené maso ze všech stran potřeme.

Maso vložíme do pekáče, obložíme zbylými větvičkami rozmarýnu, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a podlijeme vývarem.

Pečeme 1,5 hodiny při 180 °C, podléváme vývarem dle potřeby.

Po upečení necháme maso „odpočinout” asi 15 minut, poté krájíme na plátky a servírujeme s pečenými bramborami.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

lenahalminton
7.3.2024 08:56

Really good article and very rewarding! Thank you for sharing them with me and everyone. Have a good time with wordle unlimited online.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz